Πεμ01242019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ11:39:38 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗ Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Οι εξουσίες και οι άνθρωποι που ανέρχονται σε αυτήν, πρέπει να ενσκύπτουν για να ξέρουν ότι η ανάδειξη της κοινωνίας προς τα πάνω είναι στοιχείο που πρέπει να σε κάνει να γαντζώνεσαι από τη γη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Οι εξουσίες και οι άνθρωποι που ανέρχονται σε αυτήν, πρέπει να ενσκύπτουν για να ξέρουν ότι η ανάδειξη της κοινωνίας προς τα πάνω είναι στοιχείο που πρέπει να σε κάνει να γαντζώνεσαι από τη γη

Ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του 4τομου έργου του Σαράντου Καργάκου, επισημαίνοντας κάποια από τα σοβαρά μηνύματα, που εξάγονται ενός μεγάλου μέρους της Παγκόσμιας Ιστορίας, ρίχνοντας το βλέμα του στο τεράστιο έργο “Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος” του εξαιρετικού ιστορικού.

Ο κ. Δ. Στεργίου τόνισε ότι: “Για όλους εμάς που έχουμε μελετήσει τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω επαγγέλματος και λόγω ιδιοσυγκρασίας, τάσης, προσφυγής προς τις ιστορικές σελίδες οι οποίες μπορούν να μας εμπλουτίσουν με εμπειρία, δύναμη, γνώσεις και πρότυπα είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που μπορεί να βρει κανείς πολλά και σοβαρά μηνύματα”.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε κάποια από αυτά:

  1. Η Γκουέρνικα της Ισπανίας, του Μπιλμπάο... είναι η σελίδα που έδειξε την πρόθεση του Χίτλερ να χτυπήσει την Ευρώπη και να προετοιμαστεί για τον πόλεμο, αφού τα στούκας δοκιμάστηκαν εκεί με κοινή συναίνεση όλων των Ευρωπαίων... Κανείς δεν μίλησε τότε, ίσως γιατί να μην έβλεπαν τι πρόκειται να συμβεί.

  2. Η σελίδα της γραμμής Μαζινό για όσους διδαχτήκαμε ιστορία και κυρίως προπαγάνδα και διπλωματία ξέρουμε πολύ καλά τι κρυβόταν στη μικρή λεξούλα pourquoi που ήταν μέσα στα κουτιά των τσιγάρων που μοιράζονταν στους Γάλλους στρατιώτες.

  3. Η τεράστια φυσιογνωμία του Τσώρτσιλ που οδήγησε το πρόβλημα από ευρωπαϊκό σε παγκόσμιο... Για όσους είναι ηγέτες δείχνει τι σημαίνει την καίρια στιγμή να αποφασίσεις: Καλαί ή Δουνκέρκη, και να αφήσεις το θάνατο 5 και 10 χιλιάδες ανθρώπους γιατί εσύ έβλεπες εκείνο που έπρεπε να δεις.

  4. Στα άλλα μεγάλα συμπεράσματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Δημήτρης Στεργίου κατέταξε την αγριότητα της θηριωδίας του ανθρώπου και πόσο ο γερμανικός λαός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, κυρίως η φιλοσοφία του, με τη μεγαλύτερη δυνατή επιφύλαξη. Ίσως ήταν πολύ μελετημένη η φράση του Τσώρτσιλ στα απομνημονεύματά του “Βομβάρδισε τη Γερμανία κάθε 50 χρόνια. Αυτή ξέρει”...

  5. Το σημαντικότατο όμως μήνυμα που αναδεικνύεται από το σχέδιο Μπαρμπαρόσα και την επίθεση των Γερμανών στη Ρωσία είναι απαύγασμα έτοιμης εμπειρίας που οι εξουσίες και οι άνθρωποι που ανέρχονται σε αυτήν, πρέπει να ενσκύπτουν για να ξέρουν ότι η ανάδειξη της κοινωνίας προς τα πάνω είναι στοιχείο που πρέπει να σε κάνει να γαντζώνεσαι από τη γη.

Ήταν μια εκδήλωση τιμής και παρουσίασης στον μεγάλο ιστορικό κ. Σαράντο Καργάκο, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων που διοργανώθηκε από τον Πελοππονησιακό Σύλλογο Μελισσίων την 12.10.2018. Τον Σαράντο Καργάκο προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Καμπέρης. Το βιογραφικό του ιστορικού-συγγραφέα παρουσίασε ο Τοπικός Σύμβουλος Πεντέλης κ. Κανέλλος Γεωργόπουλος.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης μίλησε για τη σύνδεση του κ. Σ. Καργάκου με την πόλη και το δέσιμό τους, σε ό,τι αφορά την ελληνική θεώρηση του συγγραφικού έργου του από πλευράς Πεντελιωτών και την αμοιβαία αγάπη τόσο από τον τρόπο λειτουργίας του, όσο και από τα έργα της συγγραφής του.

Ευχαρίστησε τον εκλεκτό συγγραφέα λέγοντας ότι “όλοι θα φύγουν πιο πλούσιοι στη σκέψη και το μυαλό” (αναμένοντας την ομιλία του συγγραφέα)... Να είστε γερός και για πολλά χρόνια να μας μαθητεύετε”.

Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων κ. Νίκο Καμπέρη και τον συμμαθητή και φίλο του Κανέλλο Γεωργόπουλο για την πρωτοβουλία τους.

Γιάννης Μπολέτης

Δείτε την ομιλία στο βίντεο:

N. Kαμπέρης και Δ. Στεργίου ομιλούν για τον Σ. Καργάκο και το έργο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος ermispress

https://www.youtube.com/watch?time_continue=522&v=pCiMr3gDOG8