Δευ11122018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ10:00:40 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ Πέτρος Κούκουζας: Πόσες απορριπτικές αποφάσεις του Σ.τ..Ε. χρειάζεται η διοίκηση του κ. Πατούλη για να συμμορφωθεί με το Νόμο ;

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πέτρος Κούκουζας: Πόσες απορριπτικές αποφάσεις του Σ.τ..Ε. χρειάζεται η διοίκηση του κ. Πατούλη για να συμμορφωθεί με το Νόμο ;

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΨΑΛΙΔΙ

Στο δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου της 31ης Ιουλίου 2018 είκοσι (20) δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επικουρούμενοι από έναν «ανεξάρτητο» σύμβουλο και μία σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας ενέκριναν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που «χρωστούσαν» στην Πολεοδομική Ενότητα «ΨΑΛΙΔΙ».

Αξιοσημείωτη δε είναι, η μεταστροφή ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας ο οποίος ενώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προηγήθηκε, για το ίδιο θέμα, ψήφισε «παρών», στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε θετικά, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να αλλάξει τη στάση του.

Ενδιαφέρουσα θα ήταν η παρουσίαση ενός μικρού  ιστορικού για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι :

Στις 20.12.2007 εγκρίθηκαν από τη διοίκηση του κ. Πατούλη οι πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την περιοχή οι οποίες τροποποιήθηκαν στις 17.06.2008.  Ο τοπικός σύλλογος και οι κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει πως οι ρυθμίσεις αυτές παρενέβαιναν τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και το νόμο Ν. 2338/95. Στο νόμο αυτό αναφέρεται ρητά πως οι παράπλευροι οδοί της Αττικής Οδού (εν προκειμένω η οδός Αντρέα Παπανδρέου) ορίζονται αποκλειστικά ως δρόμοι τοπικής κυκλοφορίας για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Η διοίκηση όμως του κ. Πατούλη αγνόησε τις προειδοποιήσεις και προχώρησε στην ψήφιση παράνομων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που επιφύλαξαν για την οδό Αντρέα Παπανδρέου το ρόλο υπερτοπικής αξιοποίησης.

Στις 24.02.2009 με την υπ’ αριθμό 114 απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζοντας τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής κυρίως από τη δραστηριότητα του “THE MALL ATHENS”, αποδέχτηκε και ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Πατούλη, σύμφωνα με την οποία τα οικοδομικά τετράγωνα με πρόσωπο στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίστηκαν με χρήσεις γης αποκλειστικής κατοικίας δηλαδή χαμηλότερης περιβαλλοντικής έντασης ακόμα και από αυτή της αμιγούς κατοικίας.

Όπως αποδείχθηκε περίτρανα αργότερα, ήταν μια κίνηση αντιπερισπασμού και παραπλάνησης των κατοίκων και του φορέα τους οι οποίοι με τις διαμαρτυρίες τους «τσαλάκωναν» την «λαμπερή» εικόνα του κ. δημάρχου, ο οποίος υποσχέθηκε πράγματα που δεν υλοποίησε κοροϊδεύοντας τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους της περιοχής.   

Το 2010 οι Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά από τις καταγγελίες των κατοίκων και του τοπικού φορέα, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή και στην έκθεση - πόρισμα που απέστειλαν στο Δήμο Αμαρουσίου, επιβεβαίωσαν την παρανομία στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τον εγκαλούσαν να αναθεωρήσει, τις υφιστάμενες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση του νόμου 2338/1995.  

Ούτε όμως μετά από την κοινοποίηση του πορίσματος στο δήμο, η διοίκηση του κ. Πατούλη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που είχαν ψηφίσει ένα χρόνο πριν την χρήση αποκλειστικής κατοικίας για τα οικοδομικά τετράγωνα στο βόρειο παράπλευρο της Αττικής Οδού, έκαναν κάποια ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων που καθημερινά υποβαθμίζεται. Φυσικά δε έγινε καμία συζήτηση για την αναθεώρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προς πιο ήπιες κυκλοφοριακές καταστάσεις, αγνοώντας προκλητικά την έκθεση των Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δείχνοντας εμπράκτως το μέγεθος της «ευαισθησίας» τους για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

 

Εν τω μεταξύ, συμπολίτης μας και κάτοικος της περιοχής είχε ήδη από το 2008 προσφύγει στο Σ.τ.Ε. για την ακύρωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί από το Δήμο Αμαρουσίου.

Τον Ιούλιο του 2016 το Σ.τ.Ε. δημοσιεύει την απόφασή του επί της προσφυγής του συμπολίτη μας, η οποία ακυρώνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι που είχαν ψηφιστεί από τη διοίκηση του κ. Πατούλη, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των κατοίκων.

Η διοίκηση του κ. Πατούλη και πάλι δεν κάνει το παραμικρό, διαιωνίζοντας μια αρνητική κατάσταση για την περιοχή, παρανομώντας προκλητικά.

Αντί από τον Ιούλιο του 2016, η διοίκηση του κ. Πατούλη να φέρει το θέμα άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε να το «βάλει κάτω από το χαλί» και να το εμφανίσει μόνο όταν το Μάρτιο του 2017 ο συμπολίτης μας, αναγκάστηκε να κοινοποιήσει την απόφαση του Σ.τ.Ε., υποχρεώνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση να «κινητοποιηθεί».

Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2017, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου, αγνοώντας  επιδεικτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αποφασίζει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες εντελώς «τυχαία» είναι ταυτόσημες ως προς την υπερτοπική χρήση της οδού Αντρέα Παπανδρέου, που αποτέλεσε ουσιαστικά το επίδικο της προσφυγής του συμπολίτη μας στο Σ.τ.Ε.

Την 01.03.2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ενημερώνει το δήμο Αμαρουσίου «πως εγκρίνει μόνο μόνιμες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και όχι προσωρινές», απορρίπτοντας ουσιαστικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου για έγκριση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τον καλεί να εκπονήσει νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.τ.Ε.

Στις 31 Ιουλίου 2018 η διοίκηση του κ. Πατούλη εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την κυκλοφοριακή μελέτη που επεξεργάζεται από τον Οκτώβριο του 2017 και η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της επιτροπής διαβούλευσης. Και στις δύο συνεδριάσεις οι προτάσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο Ψαλίδι, δεν έχουν καμία αποδοχή από τους κατοίκους, οι οποίοι εκδίδουν σχετικό ψήφισμα, αφού δε διαφέρουν ουσιαστικά  από τις πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του 2008 που απορρίφθηκαν από το Σ.τ.Ε. αλλά και δεν αποτρέπουν την υπερτοπική – διαμπερή κίνηση και δε δίνουν λύσεις, στα προβλήματα της παράνομης στάθμευσης που κατακλύζει την περιοχή κατοικίας τους.  

Ούτε όμως αυτό το γεγονός στάθηκε εμπόδιο στη διοίκηση του κ. Πατούλη, η οποία με μεγάλο θράσος πρότεινε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν την 31η Ιουλίου 2018.

Από το 2008, όταν η διοίκηση του κ. Πατούλη, αποφάσισε και εφάρμοσε τις παράνομες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ψαλίδι έχουν περάσει δέκα (10) χρόνια. Δέκα χρόνια που έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ψαλιδίου και η διοίκηση του κ. Πατούλη με μεγάλη θρασύτητα και προκλητικότητα, τα διαιωνίζει σε όφελος του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης» που γειτνιάζει με την κακότυχη περιοχή.  

Αντί λοιπόν η διοίκηση του κ. Πατούλη να αναγνωρίσει τα λάθη της και την πάνω από δέκα χρόνια συνεχή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.τ.Ε. και το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αντί να ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία των κατοίκων που εναντιώθηκαν στις ρυθμίσεις της και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, αποφασίζει να διαιωνίσει την αφόρητη κατάσταση στην περιοχή, επικαλούμενη με θράσος την υπάρχουσα κατάσταση, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλλε και εκείνη τα μέγιστα.

Για να αναγνωρίσει όμως κάποιος τα λάθη του χρειάζεται θάρρος και όχι αλαζονεία και η αλαζονεία διατίθεται σε αφθονία από τη διοίκηση του κ. Πατούλη.   

Η συνέχεια της υπόθεσης ασφαλώς και θα κριθεί στα αρμόδια διοικητικά στάδια και εάν χρειαστεί εκ νέου στο Σ.τ.Ε.

Η «υπεύθυνη» διοίκηση του κ. Πατούλη, η οποία καμαρώνει λέγοντας, πως «θεωρεί τους πολίτες και τους συλλόγους τους, σύμβουλούς της», διατηρώντας τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν το “MALL”, αδιαφορώντας προκλητικά για τις αφόρητες συνθήκες της καθημερινότητας των κατοίκων του Ψαλιδίου, τις οποίες η ίδια με απόλυτη ευθύνη δημιούργησε, αναγκάζει τους πολίτες να προσφύγουν και πάλι σε ανώτερα όργανα και στο Σ.τ.Ε.,

Είναι ολοφάνερο πως μόνο με την αλλαγή προσώπων και πολιτικών στη διοίκηση του δήμου Αμαρουσίου μπορεί η πόλη να ανασάνει και οι πολίτες να ελπίζουν, ότι υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, να υπάρχει χρηστή διαχείριση στα οικονομικά του δήμου και να υπάρξει αυτή η διοίκηση που επιτέλους θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα αυτών που λεηλατούν το περιβάλλον.  

Η πόλη μας έχει ανάγκη από μια ειλικρινή διοίκηση, που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους κατοίκους, χωρίς παραπλανήσεις και κάθε είδους μεθοδεύσεις.  

Υ.Γ. 1. Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Ρώτας σε δημόσιες τοποθετήσεις του προσπαθεί εσκεμμένα να παραπλανήσει τους πολίτες, με διάφορες ανακρίβειες. (π.χ. «Η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Πολεοδομικής Ενότητας Ψαλιδίου δημοσιοποιήθηκε το 2018.» Είναι ο ίδιος που στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του 2017, δεσμευόταν πως οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα βρίσκονται στην κατεύθυνση τις προστασίας της αμιγούς κατοικίας και θα λάβουν υπόψη τους το σκεπτικό της προσφυγής του συμπολίτη μας στο Σ.τ.Ε. που προκάλεσε την απόρριψη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του 2008.

Υ.Γ. 2 Εάν, όπως αναφέρει, ο δήμος Αμαρουσίου για τους παράδρομους της Αττικής Οδού «δεν μπορεί να προβεί σε κανενός είδους παρεμβάσεις, γιατί απλούστατα δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα από τον νόμο» με ποιο ακριβώς σκεπτικό ο βόρειος παράδρομος «Αντρέα Παπανδρέου» περιλαμβάνεται στις πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μάλιστα με χρήση αντίθετη του νόμου 2338/1995 ;  

Πέτρος Κούκουζας

Αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου