Τετ01232019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ05:20:08 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Η πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών του 2019 είναι μια ευκαιρία να εκφραστούν όλοι οι αγώνες που δίνονται το τελευταίο διάστημα. Έρχονται σε μια περίοδο πόλωσης για όλη την Ευρώπη, από τα «Κίτρινα Γιλέκα» που αντιστέκονται στην κυβέρνηση Μακρόν και τις αντιδραστικές επιλογές της, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα που αντιστέκεται σε όλες τις χώρες, αλλά και τους λαϊκούς αγώνες απέναντι στην μεθοδευμένη προσπάθεια της άρχουσας τάξης να βγει από την πολιτική και δομική της κρίση, καταστρέφοντας και καταπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων - σπρώχνοντας στην εξαθλίωση την εργατική πλειοψηφία, ενώ ταυτόχρονα πριμοδοτεί την ακροδεξιά και τους φασίστες. Η αδυναμία να ξεπεραστεί η κρίση φαίνεται από την διατήρηση της εκρηκτικής ανεργίας, τους αναιμικούς -ή και αρνητικούς- ρυθμούς ανάπτυξης, την καταστροφή και μη αξιοποίηση παραγωγικών δυνάμεων. Στην Ελλάδα, το κίνημα παλεύει όχι μόνο για να σταματήσει η διάλυση του κοινωνικού κράτους, του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών δικαιωμάτων που έφεραν τα 10 χρόνια της κρίσης τους και τα 8 χρόνια μνημονίων, αλλά για να πάρει η εργατική τάξη πίσω ό,τι της αξίζει.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε το «τέλος των μνημονίων» και μπαίνουμε στην φάση της «ανάπτυξης». Βέβαια με το ένα χέρι δίνει ελεημοσύνη και με το άλλο τα παίρνει πίσω με τη φορομπηξία κλπ. Το καθεστώς της εποπτείας διατηρείται τουλάχιστον ως το 2060 μαζί με το σύνολο του αντεργατικού καθεστώτος που δημιουργήθηκε όλη την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο. Στόχος της κυβέρνησης να επιταχύνει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που σημαίνουν φτώχεια, ανεργία, διάλυση κοινωνικού κράτους (διάλυση ταμείων και δημιουργία επαγγελματικών, ανταποδοτικά κριτήρια σε ασφάλιση-σύνταξη, περικοπές σε υγεία-παιδεία) και παράδοση του δημόσιου πλούτου βορά στους «επενδυτές» μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Δίνει συνειδητά δε χώρο στην ακροδεξιά η οποία με αφορμή το Μακεδονικό προσπαθεί να επανεμφανιστεί. Να ξαναστήσει τάγματα εφόδου στοχοποιώντας αριστερούς/ές, μετανάστες/τριες, αντιφασίστες/τριες, απεργούς.

Όλα αυτά δεν είναι ξένα με ότι εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, σε Δήμους και Περιφέρειες. Ο «Κλεισθένης Ι» -ως συνέχεια του «Καλλικράτη»- κάνει ακόμη περισσότερα βήματα στην μετατροπή των δήμων σε «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας για την υλοποίηση της αντιδραστικής επίθεσης, αλλά και στην πλήρη υποταγή των δήμων στις επιταγές της αγοράς, ενισχύοντας την διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την ανταποδοτικότητα στις κοινωνικές παροχές και αυξάνοντας τους φόρους. Ταυτόχρονα η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται, οι κακοπληρωμένες και ελαστικές θέσεις εργασίας γίνονται κανόνας και τα εργατικά ατυχήματα-εγκλήματα στους δήμους αυξάνονται.

Ο δήμος μας δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Η δημοτική αρχή Πατούλη υιοθετεί μια υποκριτική αντικυβερνητική και αντικαλλικρατική ρητορική.  Όμως στην πράξη κάνει ακριβώς το αντίθετο. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών (φύλαξη κέντρου, ηλεκτροφωτισμός), και την «ανταποδοτικότητα» (όπως πχ. η  συνδρομή των πολιτιστικών-αθλητικών παροχών, ή τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς). Οι επικοινωνιακές φιέστες και τα έργα «βιτρίνας» δεν μπορούν να κρύψουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, την αύξηση της ελαστικής εργασίας (οι συμβασιούχοι είναι πλειοψηφία σε βασικούς τομείς του Δήμου – πχ. πράσινο ή καθαριότητα) αλλά και την χειροτέρευση των εργασιακών όρων σε μόνιμους και συμβασιούχους.              

Ταυτόχρονα το Μαρούσι είναι και ο Δήμος που είναι πάντα πιστός, πρωτοπορώντας μάλιστα με φιέστες, στις Λευκές Νύχτες, που ξεζουμίζουν και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Επίσης η εμμονή της δημοτικής αρχής Πατούλη στις ιδέες της «επιχειρηματικότητας» και της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» την οδηγεί σε «σιωπηρή» αποδοχή στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων στην περιοχή μας (ΟΑΚΑ, ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, 162 ακίνητα που πέρασαν στο Υπερταμείο πρόσφατα) αλλά και σε προώθηση των ΣΔΙΤ (Πάρκιν πλ. Ευτέρπης). Αυτή είναι η δική της συνεισφορά σε ένα μέλλον για το δήμο μας χωρίς ελεύθερους δημόσιους χώρους, παραδομένους στους μεγάλους επενδυτές, σε ένα Μαρούσι γεμάτο με θηριώδη mall, καζίνο και υπερτοπικές χρήσεις, εις βάρος της ποιότητας ζωής των δημοτών του. Την ίδια στιγμή που δημοτικοί σταθμοί, σχολεία και πρωτοβάθμιες δομές υγείας υποστελεχώνονται, υπολειτουργούν και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν λαϊκές πάγιες ανάγκες, σπρώχνοντας στον ιδιωτικό τομέα τους πολίτες, που οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι κατά 55% μεσοσταθμικά

Οι μάχες των εργαζόμενων στους Δήμους που έχουν καταφέρει να μην χάσουν τις δουλειές τους μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές καταλήψεις τους το καλοκαίρι του 2017 δείχνουν το δρόμο: μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες είναι το αίτημα που ενώνει τους εργαζόμενους με τους δημότες, τόσο γιατί μόνο έτσι δεν θα διαλυθούν οι απαραίτητες σε όλους και όλες υπηρεσίες όσο και γιατί είναι η μόνη απάντηση στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που έχουν κοστίσει 44 νεκρούς τα τελευταία 3 χρόνια στην καθαριότητα. Το δρόμο για τη νίκη δείχνουν και οι μάχες του αντιφασιστικού κινήματος στις γειτονιές, οι μόνες που μπορούν να φράξουν το δρόμο στους φασίστες. Στο Μαρούσι τα «γραφεία» ορμητήρια της ΧΑ έκλεισαν μετά από αντιφασιστικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις.

Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής σε κάθε περιοχή για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Αλλά και μια Αριστερά που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα σηκώσει το γάντι της αναμέτρησης απέναντι στην βάρβαρη επίθεση, τόσο στην κεντρική πολιτική μάχη όσο και στο τοπικό επίπεδο.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ»:

Κινείται σε μάχιμη, αριστερή, αντισυνδιαχειριστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, παλεύει για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Είναι μια δημοτική κίνηση που αντιλαμβάνεται ότι κάθε τοπικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τα κεντρικά πολιτικά μέτωπα. Η ταξική πάλη αντανακλάται και στους δήμους και η έκβαση των τοπικών μαχών εξαρτάται άμεσα από τη συνολική πάλη του λαού ενάντια σε κυβέρνηση/κεφάλαιο/ΕΕ/ΔΝΤ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε «τοπική», ούτε «αυτοδιοίκηση» με τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις. Από τον Καλλικράτη στο Κλεισθένη, παραμένει κάτω από το ασφυκτικό έλεγχο της κληρονομιάς των μνημονίων, της επιτήρησης και των ελεγχόμενων προϋπολογισμών των περικοπών. Η «κουτσουρεμένη» απλή αναλογική συνοδεύτηκε με αύξηση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου ώστε να μπορεί να προχωρά, χωρίς αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, σε σύναψη οποιωνδήποτε συμβάσεων με επιχειρηματίες! Για αυτό άλλωστε και το Υπερταμείο αποφασίζει για τη τύχη των 162 ακινήτων του Δήμου χωρίς να ρωτήσει ποτέ τους πολίτες της πόλης μας.

Αντίθετα, η κίνηση «Εκτός των Τειχών» αντιλαμβάνεται τους δήμους ως πεδίο έκφρασης της λαϊκής δυναμικής. Γι’ αυτό, παλεύει για την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού. Επιχειρεί να συμβάλει στην πραγματική δημοκρατία του κινήματος, με θεσμούς αυτοοργάνωσης και εργατικής αλληλεγγύης, για την εξασφάλιση της άμεσης συμμετοχής και δημοκρατίας, για λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές με αποφασιστικό ρόλο και αρμοδιότητες, για την ανακλητότητα των οργάνων της τοπικής διοίκησης, εφαρμόζοντας την εναλλαγή στην εκπροσώπησή ανάμεσα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» παλεύει στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων για:

 1. Κατάργηση του «Κλεισθένη», του «Καλλικράτη» και του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας.

 2. Να καταργηθεί το «Υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση σχολείων, δασών, αρχαιολογικών χώρων, δημόσιας περιουσίας και ελεύθερων χώρων (όπως Δάσος Συγγρού, κτήμα Καρέλλα, Άλσος Παραδείσου).

 3. Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας σε ανέργους, χαμηλόμισθους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες και χαμηλοσυνταξιούχους. Γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου.

 4. Χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και στις ΣΔΙΤ. Εργατικός και λαϊκός έλεγχος σε κάθε έργο.

 5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Άμεση κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και ένταξη των εργαζόμενων σε μόνιμη σταθερή μισθοδοσία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πλήρης κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

 6. Απομάκρυνση – κατεδάφιση των παράνομων υπερτοπικού χαρακτήρα εμπορικών κέντρων Mall, Golden Hall που δεν τηρούν κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας και κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Ταυτόχρονη εξασφάλιση αυτών των θέσεων εργασίας από τον Δήμο και το Κράτος.

 7. Έργα υποδομής για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών (αποχέτευση, όμβρια, αντιπλημμυρικά).

 8. Δημόσια και δωρεάν δημοτική συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια σε όλο τον δήμο.

 9. Δημιουργία δομών και υπηρεσιών πρόνοιας, πολιτισμού και για ελεύθερους χώρους. Δωρεάν παροχή των κοινωνικών δικαιωμάτων του πολιτισμού και του αθλητισμού, με ενίσχυση του δημιουργικού ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους και δημιουργία κατάλληλων χώρων.

 10. Όχι στις κατασχέσεις - πλειστηριασμούς κατοικιών και λαϊκής περιουσίας. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Κάθε προσπάθεια να βρει τη λαϊκή οργή μπροστά τους.

 11. Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών και περιουσίας μισθωτών – αυτοαπασχολούμενων για χρέη σε δήμους.

 12. Να καταργηθούν οι ΧΥΤΑ. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων ή με το αίσχος των χωματερών.

 13. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων. Να στεγαστούν οι πρόσφυγες μέσα στον αστικό ιστό. Άμεση απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών. Νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο στους πρόσφυγες.

 14. Ελευθερίες και δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση.

 15. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση του μαζικού λαϊκού κινήματος και την σύγκρουση με ευρώ, ΕΕ, μνημονιακή επιτροπεία και τις επιταγές του κεφαλαίου. Απαιτούμε άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών και εφαρμοστικών νόμων και την αποπομπή κάθε επιτροπείας. Έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε.

 16. Αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου με εργατικό έλεγχο και προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, μείωση του χρόνου εργασίας. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση για τους καπιταλιστές.

 17. Ισόβια καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.  Ποτέ ξανά “γραφεία” της συμμορίας, πουθενά.

 18. Διαγραφή του χρέους - άρνηση πληρωμής.

 19. Άμεση κατάργηση του αντιδραστικού μνημονιακού πλαισίου και της επιτροπείας.

 20. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Στήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.

Ως Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση “ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” παλεύουμε μαζί με όλο τον κόσμο που δίνει μάχες στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς: την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους/τις συνταξιούχους, τους ανάπηρους/ες, το γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, τους αντιφασίστες/τριες, τους μετανάστες/τριες, τους εργαζόμενους του δήμου, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν απωλέσει έως και 60% των εισοδημάτων τους τα τελευταία χρόνια. Απευθυνόμαστε σε οργανωμένους/ες, ανένταχτους/ες αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και σε συλλογικότητες, σε όλους τους κατοίκους της γειτονιάς που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που έχετε το βλέμμα στραμμένο ακόμη προς τον ήλιο, για να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και να δώσουμε μάχες να μην περάσουν άλλα αντιλαϊκά μετρά, αλλά αντίθετα να ευοδωθούν οι αγώνες των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, να αντιδράσουν σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ και να απειθαρχήσουν σε όλους τους αντιδραστικούς μηχανισμούς εγχώριους και ξένους..

Απαραίτητη για τη νίκη του αγώνα, που εδώ και χρόνια δίνουμε μέσα από το “ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ”, είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων που θέλουν να κινηθούν σε αντιμνημονιακή, αντικαλλικρατική-αντικλεισθενική, αντιΕΕ, αντικυβερνητική και αντιφασιστική κατεύθυνση. Με δημοκρατική και ισότιμη σύμπραξη των δυνάμεων και των αγωνιστών αυτών. Με αντικαπιταλιστικό πρόσημο και ριζοσπαστικό χαρακτήρα στην παρέμβαση στην πόλη.

Καλούμε σε πραγματικό, ισότιμο διάλογο. Είμαστε μακριά από λογικές εφήμερων προεκλογικών συμπράξεων με μόνο στόχο την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Καλούμε όσους και όσες επιθυμούν να συμβάλουν, να συμμετέχουν με την πρόταση και τις ιδέες τους για να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο ανεξάρτητο και ταξικό. Για να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν και να παλέψουμε για μια καλύτερη κοινωνία. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τις σημαίες των δικαιωμάτων και των αναγκών μας! Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει μέσα από τη δική μας πάλη! Γιατί η ελπίδα είναι στον αγώνα, η ομορφιά στη συλλογική δημιουργία και την ταξική αλληλεγγύη. Η αισιοδοξία καταχτιέται μέσα από το άνοιγμα του δρόμου, αρνούμαστε να τον βλέπουμε πια κλειστό και έτσι το μέλλον οφείλει να γίνει συνώνυμο της ανατροπής και της απελευθέρωσης από τα δεσμά των ευρωμνημονίων και μιας κοινωνίας του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Καλούμε στην Ανοιχτή Συνέλευση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Εκτός των Τειχών»

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου,  6μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Αμαρουσίου.

Μαρούσι, Γενάρης 2019