Σαβ04042020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ10:19:13 AM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ. Ο ζωντανός θρύλος του Γ.Σ.Αμαρουσίου σε αποκλειστική συνέντευξη. Β΄μέρος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ. Ο ζωντανός θρύλος του Γ.Σ.Αμαρουσίου σε αποκλειστική συνέντευξη. Β΄μέρος

...Τώρα να πούμε κάτι άλλο που θλίβει τους Μαρουσιώτες. Γιατί ο ιστορικός και μεγαλύτερος σύλλογος της πόλης έχει φθάσει διαχρονικά και καταφέρνει να είναι ασανσέρ από την τελευταία κατηγορία (Γ΄) του τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, να ανεβαίνει στην επόμενη Β΄κατηγορία και να επανέρχεται στη Γ΄, όταν ομάδες γύρω από το Μαρούσι που ήταν κάποτε κοινότητες της πόλης, όπως ο Α.Ο Πεύκης, ο Α.Ο Μελισσίων, όπως ο Παράδεισος γειτονιά της πόλης, έφθασαν στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

 Κώστας Κουτσούκος: Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι στη χείριστη κατάσταση. Είμαστε περιοδεύων θίασος, γιατί μια χρησιμοποιούμε για έδρα την Πεύκη, την άλλη στο Ζηρίνειο, στα Μελίσσια, στο Χαλάνδρι, ακόμη και στη Μεταμόρφωση κατά καιρούς. Είμαστε ο μόνος Δήμος που δεν έχει γήπεδο ποδοσφαίρου. Χρειάζεται άμεσα η κατασκευή γηπέδου. Ο Δήμος Ηρακλείου έκανε μια έξυπνη κίνηση και πάνω από την Αττική Οδό έφτιαξε γήπεδο... Απ'ότι ξέρω όμως έχει προχωρήσει η διαδικασία. Έχω δει τη μακέτα του γηπέδου στο Κτήμα Καρέλα...

Υπάρχει και μια διαφορά, μιλάω γενικότερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η εποχή η δική μου ήταν η εποχή του ρομαντισμού. Τώρα είναι η εποχή του υλισμού. Δηλ. “εν τη παλαμη βοήσωμεν... ρίξτα μου για να παίξω”.

 

Στο ερασιτεχνικό; Μιλάμε για τη σημερινή εποχή.

Κ. Κουτσούκος: Ναι στο ερασιτεχνικό του σήμερα. Στο Μαρούσι από την πείρα που έχουμε από τη Διοίκηση, γνωρίζουμε ότι εάν μου δώσεις αυτή τη στιγμή γύρω στις 200 χιλ. ευρώ σου φτιάχνω ομάδα να φυσάει μέχρι την Α΄Εθνική Κατηγορία.

Μα, οι παίχτες είναι ερασιτέχνες...

Κ. Κουτσούκος: Ποιούς παίχτες γνωρίζεις σήμερα που παίζουν στο Μαρούσι; Είναι ένας, δύο που προέρχονται από τα σπλάχνα των Ακαδημιών.

 

Ο Κώστας Κουτσούκος με τον Παναγιώτη Γιαννάκη

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2008 ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος ενσωμάτωσε στα έσοδά του 1.200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το γήπεδο. Μάλιστα προσδιόρισε τις εργασίες κατασκευής γηπέδου πριν το τέλος του 2008. Οι διαμαρτυρίες οι δικές σας για το θέμα του γηπέδου έρχονται από πολλά χρόνια πριν. Τί φταίει και δεν υλοποιείται η κατασκευή του; Υπάρχουν ίσως και πολιτικές σκοπιμότητες;

Κ. Κουτσούκος: Υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχει η αυτοχρηματοδότηση... Όχι βέβαια, δεν νομίζω να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά έχε υπόψη σου ότι εγώ στην προκειμένη περίπτωση, εάν μου διαθέσουν αυτή τη στιγμή 300.000 ευρώ για το γήπεδο -βέβαια εγώ έχω μια ευαισθησία, δεν πιάνω ποτέ ξένα χρήματα στα χέρια μου- αλλά αν διαθέσουν 300 χιλιάδες, αύριο το πρωί έχω φτιάξει γήπεδο. Και ξέρεις πώς; Παίρνω έναν με το γκρέιντερ και πηγαίνει και ισοπεδώνει το κτήμα εκεί στου Μαδούρου. Γίνεται μια περιτοίχιση, μια περιμάντρωση αν θέλεις και δύο κοντέινερ που έχουν παρατημένα στο ΟΑΚΑ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως στη Μαγκουφάνα, και έχουμε ένα προπονητήριο εκεί.

Αν θέλεις να μάθεις και κάτι ακόμη το ΟΑΚΑ ανήκει στο Μαρούσι. Εκει λοιπόν υπάρχουν 3, 4 βοηθητικά γήπεδα. Ένα από αυτά να τα δώσουν στο Μαρούσι, ώστε να μην αναγκάζεται ο Γ.Σ.Α να κάνει προπόνηση στο Ζεκάκου ή στο Ζηρίνειο ή στην Πεύκη, όταν βέβαια δεν θα γίνεται ανακατασκευή αυτών των γηπέδων.

 

Ο Δήμος πώς αντιμετωπίζει το θέμα;

Κ. Κουτσούκος: Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚΑ εξ οφίτσιο μετέχει και ένας εκπρόσωπος του Δήμου με διαζευκτικότητα. Είπα λοιπόν να ορίσουν ένα εκπρόσωπο με τσαγανό, να διεκδικήσει... Αν είχαν βάλει π.χ. εμένα θα πήγαινα την επόμενη μέρα το πρωί -γιατί έχω κάνει και συνδικαλιστής- με τους φιλάθλους του Αμαρουσίου και καίγονας 5 λάστιχα να κλείσω την Σπύρου Λούη και να διεκδικήσω ένα γήπεδο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Μαρούσι ως έδρα. Αν όχι, τουλάχιστον να κάνει προπονήσεις. Και το πιο βασικό είναι: Δεν μου το δίνετε; Και επειδή οι Διοικήσεις είναι ανάλογες με τις Κυβερνήσεις, ένας άλλος τρόπος είναι: Ή μου δίνεις ένα γήπεδο (στο ΟΑΚΑ) ή δεν έρχομαι να σου πάρω τα σκουπίδια αύριο το πρωί από το ΟΑΚΑ. Στο Δήμο μας δεν ανήκει το ΟΑΚΑ; Άρα πρέπει να ασκήσεις πίεση, να κάνεις και εσύ εκβιασμό για να επιτύχεις... Αν θέλεις να μάθεις ο χώρος του ΟΑΚΑ ήταν χωράφια των Μαρουσιωτών που απαλλοτριώθηκαν, μεταξύ των οποίων της μητέρας και του πατέρα μου. Εγώ πήγαινα εκεί και μάζευα ελιές. Μαρουσιώτικα χωράφια δεν είναι; Δεν δικαιούνται ένα γήπεδο;

 

Από αριστερά όρθιοι: Κ. Παπαμιχαήλ έφορος, Παπαδημητρίου, Τσελέπογλου, Κ. Λούης, Κ. Κουτσούκος, Σ. Λαυρέντης και Ζέρβας.

Από αριστερά καθήμενοι: Σπυρόπουλος, Φάνης Λούης, Σγαρδέλης, Κ. Λαυρέντης και Θ. Κοντοβαζενίτης

 

Κύριε Κουτσούκο από πότε είστε Πρόεδρος του Γ.Σ.Α;

Κ. Κουτσούκος: Από το 1990 περίπου. Είχα διακόψει για ένα διάστημα. Επειδή το αγαπάω το Μαρούσι το υπηρετώ 64 χρόνια περίπου. Τώρα είμαι πάρα πολύ χολωμένος και πάρα πολύ αποκαρδιωμένος και σκέπτομαι να αποσυρθώ από τα αθλητικά δρώμενα και να πάω στο σπίτι μου να ηρεμήσω, γιατί κάθε μέρα τουλάχιστον θέλεις μια με δύο ώρες να ασχολείσαι με το Σύλλογο. Δεν έχω τη διάθεση να στεναχωριέμαι. Θέλεις η πίεση; Κούραση; Διάθεση; Ό,τι θέλεις.

Όταν ασκείς Διοίκηση, 1ον, δεν μπορείς να κάνεις όλο τον κόσμο να σε αγαπάει και 2ον και κύριο δεν μπορούν όλα τα θέματα να παιρνούν από τα χέρια σου... Τουλάχιστον να σε ακούν.

 

Είστε έμπειρος και σε θέματα Διοίκησης, αυτά τα γνωρίζετε. Όταν μιλάτε για κούραση, εννοείτε ψυχική;

Κ. Κουτσούκος: Βεβαίως, δεν με βλέπεις; Είμαι μια χαρά!.... Έχω κάνει πολύ αθλητισμό, αγαπάω το Μαρούσι, ξέρω να δίνω λύσεις, αλλά συναντώ εμπόδια που με έχουν αποκαρδιώσει και σκέπτομαι να αποχωρήσω... Βλέπω, δεν θα είναι βατή η πορεία του. Εγώ θέλω ανθρώπους να με κοιτάνε στα μάτια και να με ακούν. Δεν θέλω υπόγεια ρεύματα...

Ξέρεις πολύ καλά ότι σε αυτό το γήπεδο (ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ) το Μαρούσι έχει παίξει Εθνική Κατηγορία, έχει παίξει πανευρωπαϊκό κλπ. του οποίου είχα την τύχη να είμαι προπονητής, εννοώ τη συμμετοχή του Γ.Σ.Α στο κύπελο ΚΟΡΑΤΣ. Αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει στο σημείο αυτό το γήπεδο να μην έχει αδειοδότηση. Έρχονται εδώ στο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ Σύλλογοι οι οποίοι έχουν 12 παίχτες ή έχουν μόνο μια σφραγίδα του Συλλόγου και εμείς (ο Γ.Σ.Α) έχουμε 300 παιδιά και δεν μπορούμε να τα γυμνάσουμε... Όταν ιδρύεις ένα Σύλλογο, η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχεις παιδικό, εφηβικό και ακαδημίες και να μετέχεις στα πρωταθλήματα. Και να έχεις και γήπεδο. Εδώ, έχουν μαζευτεί 70 Σωματεία στο Μαρούσι. Η ΝΙΚΗ, ο Αρίωνας, η ΕΦΟΑ, 3Α, ο Οδυσσέας....

Ο Οδυσσέας της Ν. Φιλοθέης;

Κ. Κουτσούκος: Αυτή είναι άλλη ιστορία...

 

Ο Γ.Σ.Α ποιά τμήματα λειτουργεί σήμερα;

Κ. Κουτσούκος: Έχουμε το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ (ανδρική ομάδα, εφηβικό, παιδικό, ακαδημίες), τον στίβο. Για ποδόσφαιρο και μπάσκετ μιλήσαμε. Ο στίβος πάει πάρα πολύ καλά. Ο Στέλιος Ιατρίδης (έφορος στίβου) τον έχει βάλει σε πολύ σωστό δρόμο. Και έχουμε ένα πολύ καλό προπονητή, τον Γιώργο Τσαλτάκη, ο οποίος είναι από τον Παράδεισο. Έχουμε πολλές διακρίσεις αθλητών μας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

  

Για τις επιτυχίες του μπάσκετ, η πρώτη ήταν όταν ανέβηκε με εσάς η ομάδα;

Ναι. Την 1η Αυγούστου 1969 ανέβηκε η ομάδα στην Α΄Εθνική. Το Μαρούσι έχει καταγράψει μεγάλες επιτυχίες στο μπάσκετ.

 

Η πρώτη ομάδα το Γ.Σ.Α στο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ με το γαρμπίλι και τη δερμάτινη μπάλα που ανέφερε στο 1ο μέρος της συνέντευξης ο Κώστας Κουτσούκος

Αλέκος Βασιλειάδης έφορος, Στέφανος Καλογήρου, Σαράντης Μιχαλόπουλος, Γιάννης

Τσελέπογλου, Γιάννης Τσιφλής, Σπύρος Σαβίνος, Κώστας Κουτσούκος, Μίμης Διακάκης

 

Θέλω εδώ όμως να αναφέρω ένα μεγάλο παράπονό μου. Το Μαρούσι έχει βγάλει δύο κολοσσούς του Διοικείν. Είναι ο Κώστας Τριβέλας και ο Μιχάλης ο Βιντζηλαίος. Είναι ντροπή τουλάχιστον από τους σκεπτόμενους να μην έχουν δώσει μια οδό προς τιμή τους. Ο Τριβέλας που ήταν Πρόεδρος του Γ.Σ.Α, Πρόεδρος της ΕΠΣΑ, Πρόεδρος της ΕΠΟ και ο Μιχάλης ο Βιντζηλαίος, Πρόεδρος του Γ.Σ.Α, 1ος Πρόεδρος της ΕΣΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΕΟΚ.

Δεν έπρεπε κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν τα ονόματά τους σε μια οδό;

 

Για την επαγγελματική ομάδα του Γ.Σ.Α. και τις μεγάλες και εκεί επιτυχίες;

Κ. Κουτσούκος: Για την επαγγελματική ομάδα δεν χρειάζεται να το συζητάμε εμείς. Εγώ δεν έχω καμία σχέση. Η ομάδα ήταν του Βωβού. Και το μόνο που υπήρχε βάσει νόμου, εξ οφίτσιο ήταν ότι μετείχε ο Πρόεδρος του ερασιτέχνη. Εγώ δεν ήθελα (ως Πρόεδρος) και ήταν ο Μιχάλης ο Βιντζηλαίος.

Ξέχασα να σου πω ότι για την αγάπη μου προς το Μαρούσι, κόντεψα να χάσω το σπίτι μου. Βγήκε το σπίτι μου στον πλειστηριασμό. Αυτά δεν ξεχνιούνται... Και μάλιστα οι εργαζόμενοι είχαν κάνει αγωγή εναντίον μου, που εγώ δεν είχα καμία συμμετοχή και δεν είχα ποτέ πιάσει, ούτε έχω, ούτε θα πιάσω χρήματα του Συλλόγου στα χέρια μου. Εγώ έχω μάθει να δίνω και όχι να παίρνω. Τα έδινα κρυφά από τη γυναίκα μου γιατί αν το μάθαινε θα με χώριζε.

 

Ο Κώστας Κουτσούκος με τον Σούλη Μαρκόπουλο ύστερα από βράβευσή τους

 

Είσαστε θιασώτης του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού μπάσκετ;

Κ. Κουτσούκος: Πάντοτε του ερασιτεχνικού μπάσκετ. Θέλω να σημειώσω εδώ ότι ο Βασιλακόπουλος που βάλλεται και λοιδορείται, έχει πει δύο σωστές κουβέντες. Να στις πω. Η μία, ότι εάν η Ελλάδα απαλλαγεί από τους ...ιτς και από τους μανατζαραίους, τότε το ελληνικό μπάσκετ θα προχωρήσει.

 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Π.Α.Κ.Ε

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη και ύστερα από τα τελευταία γεγονότα ο Κώστας Κουτσούκος έκανε την εξής δήλωση:

...Θέλω και πάλι να πω ότι ο Γ.Σ.Αμαρουσίου που τον υπηρέτησα και τον υπηρετώ ανιδιοτελώς είναι πάνω από την οικογένειά μου και δεν το πουλάω έναντι πινακίου φακής. Γι'αυτό αηδιασμένος σκέπτομαι, όπως είπα και παραπάνω, να αποχωρήσω από τα αθλητικά δρώμενα της πόλης που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ανδρώθηκα. Εν καιρώ μπορεί να επανέλθω, να ονομάσω τους υπεύθυνους και να αναδείξω την αχαριστία τους.

Γιάννης Μπολέτης