Τρι02252020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ05:29:08 PM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ «Η κυβέρνηση, το ΥΠΠΕΘ και η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας με την πολιτική και τις ενέργειές τους υπονομεύουν την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η κυβέρνηση, το ΥΠΠΕΘ και η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας με την πολιτική και τις ενέργειές τους υπονομεύουν την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης».

Παρά την ψήφιση του Ν. 4521/2018 για την υποχρεωτική εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής, η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά υπονομεύει την εφαρμογή του Νόμου, αφού:

α) έχει αφήσει το περιθώριο στους Δήμους να την εφαρμόσουν σε βάθος τριετίας, με αποτέλεσμα 27 Δήμοι που έχουν περίπου το 50% των νηπίων ηλικίας 4-6 ετών, να βρίσκονται ακόμη εκτός της υποχρεωτικότητας.

β) ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει στείλει τις αίθουσες που χρειάζονται για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε κτιριακή υποδομή. Ταυτόχρονα κανένας σχεδιασμός και κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί για το πότε και πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

γ) Κανένας προγραμματισμός δεν υπάρχει για τον διορισμό των επιπλέον 2.000 νηπιαγωγών που χρειάζονται για την πλήρη κάλυψη της δίχρονης προσχολικής Αγωγής.

Την ίδια στιγμή η ΚΕΔΕ ζητάει την αναστολή του νόμου που τόσο πολέμησε, δεκάδες Δήμοι ζητούν εξαίρεση για την εφαρμογή της 2χρονης, ιδιωτικά συμφέροντα και σχολάρχες περιμένουν μια κυβέρνηση που θα αναστείλει τον νόμο, ιδιωτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί αναζητούν διακαώς την εφαρμογή των vouchers ώστε να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή, ενώ πλήθος συντεχνιακών συμφερόντων αναζητούν την ενοποίηση των ηλικιών 0-6 ετών, ώστε να αλλάξουν άρδην τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Οι Δήμοι της περιοχής μας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια, με το πρόσχημα της αναμονής των αιθουσών ή της αδυναμίας για ενοικίαση αυτών. Όμως κανένας χώρος δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, καμία πρόσκληση για ενοικίαση δεν έχει γίνει, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει εκδοθεί, κανένα οικόπεδο δεν έχει αναζητηθεί… Μήπως περιμένουν να βρουν οι εκπαιδευτικοί τα απαιτούμενα οικόπεδα; Οι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου και τους αρμόδιους της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας. Υπαναχωρούν ακόμη και από τις θέσεις που έχουν υπογράψει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή – πρόταση του απερχόμενου Δημάρχου Αμαρουσίου (Γ. Πατούλη) προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου (αν και ο ίδιος είχε προσυπογράψει για την εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2019 – 2020 στο Δήμο Αμαρουσίου) και η πρόσφατη απόφαση (12 – 6 – 2019) του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με την οποία ζητείται η αναστολή εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης στο Δήμο Κηφισιάς για ένα χρόνο.

Από την άλλη πλευρά η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας αντί να προβεί σε ίδρυση παραρτημάτων και νέων νηπιαγωγείων, περιμένει τις αίθουσες που δεν έρχονται, τους Δημάρχους που δεν εμφανίζονται, οδηγώντας γονείς και εκπαιδευτικούς σε ομηρία έως τον Σεπτέμβριο… Μόνο που τον Σεπτέμβριο θα είναι πολύ αργά… πραγματικά πολύ αργά για όλους.

Για άλλη μια φορά η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας ασχολούμενη με το θέμα της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης στους Δήμους της περιοχής ευθύνης της παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και κατάρρευσης.

Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για 22 παιδιά στο τμήμα καταστρατηγείται με στόχο να μειωθούν οι αίθουσες που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης, ενώ η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας αδυνατεί να έρθει σε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους Δήμους της περιοχής ευθύνης της ακόμα και για τον αριθμό των εγγραφέντων νηπίων και προνηπίων στα Νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης της. Οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων δέχονται αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες μεταξύ τους έγγραφες εντολές σχετικά με τις εγγραφές και οι γονείς που έχουν γράψει με βάση το νόμο τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία δεν γνωρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις που θα στεγαστούν τα παιδιά τους κατά τη φοίτησή τους στα νηπιαγωγεία από την 11η Σεπτεμβρίου 2019 και ύστερα.

Και το Υπουργείο Παιδείας είναι άφαντο από όλη αυτή τη διαδικασία που το ίδιο έχει προκαλέσει και δημιουργήσει.

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που οδηγεί στη διάλυση και στη δυσφήμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και τις πολιτικές που υλοποιούν το ΥΠΠΕΘ και οι αρμόδιοι της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ και αποδοκιμάζουμε απερίφραστα.

Ξεκαθαρίζουμε απέναντι στη Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας ότι δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί η κυβερνητική ολιγωρία, η δημοτική απραξία και η διοικητική διάλυση στις πλάτες των νηπίων και των νηπιαγωγών.

Ξεκαθαρίζουμε ότι τα τμήματα των νηπιαγωγείων μπορούν να έχουν έως 22 νήπια. Και το 22 σημαίνει 22 και όχι 25. Καλούμε τη διοίκηση να υπολογίσει τις ανάγκες με βάση τα 22 νήπια ανά τμήμα.

Είναι φανερό ότι αν δεν εφαρμοστεί άμεσα η 2χρονη, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ άσχημες εξελίξεις που ουσιαστικά θα αναιρέσουν την Προσχολική Αγωγή ως διακριτή, υποχρεωτική εκπαιδευτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να περάσει βαθμιαία στη δικαιοδοσία των Δήμων. Αυτός άλλωστε ήταν από τους πρώτους νεοφιλελεύθερους στόχους που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από το 1995, αλλά η αντίσταση του κλάδου το έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα.

Είναι φανερό ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την άμεση εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής, για όλα τα παιδιά 4-6 ετών. Όσοι ολιγωρούν, αναβάλλουν, παρουσιάζουν προσκόμματα, στην πραγματικότητα οδηγούν την κατάσταση στην πλήρη κατάργηση της προσχολικής Αγωγής και στο πέρασμά της στους Δήμους και τις αδηφάγες ορέξεις της αγοράς.

Η μάχη για τη 2χρονη Προσχολική Αγωγή είναι μάχη για Δημόσιο σχολείο, είναι μάχη για την ισότητα απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους, είναι μάχη για σταθερά επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της εγκατάλειψης της Δημόσιας εκπαίδευσης πετάνε εκατοντάδες προνήπια εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου, στους Δήμους της περιοχής μας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί θα διαμορφώσει ένα διπλό δίκτυο στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, με συνέπεια τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κουπονιών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε ολόκληρη την επικράτεια με την αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΕΘ και της πολιτείας

Να αναλάβουν ΟΛΟΙ τις ευθύνες τους

Να σταματήσουν τα παιχνίδια

στις πλάτες των παιδιών, των νηπιαγωγών και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου

Μαζικοί διορισμοί Νηπιαγωγών τώρα

15 παιδιά στο τμήμα σε όλα τα Νηπιαγωγεία


                      Για το Δ. Σ. 

Ο Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

Δ. Πολυχρονιάδης               Γ. Κοκκινομηλιώτης