Σαβ04042020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ10:19:13 AM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ Απόφαση του Δ. Σ. του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απόφαση του Δ. Σ. του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

 

Αγαπητοί γονείς

Σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές απόψεις το Νηπιαγωγείο είναι ίσως η σημαντικότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Είναι ένας από τους βασικότερους μετά την οικογένεια θεσμούς κοινωνικοποίησης και η πρώτη στη ζωή του παιδιού επαφή με τον θεσμό του σχολείου. Είναι η σχολική βαθμίδα στην οποία το νήπιο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γλώσσα, τους αριθμούς και τη χρήση τους, τη φύση και γενικά το περιβάλλον καθώς και τα σύμβολα της γνώσης. Για τους λόγους αυτούς έχει σχεδόν αποφασιστικές για το μέλλον του παιδιού επιπτώσεις, καθορίζει εάν το παιδί των 4-6 χρόνων θα αποκτήσει θετική ή αρνητική σχέση με τον σχολικό θεσμό.

H θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια 4 έως 6 ετών, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, είναι κομβικό ζήτημα για τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι σημαντική τομή επέκτασης της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ανοίγει τη δυνατότητα να έχουν όλα τα νήπια 4-6 χρόνων ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες. 

Η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί και απαιτεί την άμεση και καθολική εφαρμογή της δημόσιας δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους της χώρας, με την άμεση υλοποίηση της ίδρυσης επιπλέον νηπιαγωγείων με κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, με την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείου Παιδείας – κυβέρνησης – Ο.Τ.Α.). Απαιτούμε επίσης, να δοθεί από το κράτος όποια επιπλέον χρηματοδότηση απαιτείται. 

Αγαπητοί γονείς

Στην περιοχή ευθύνης του συλλόγου μας (Δήμοι: Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Πεντέλης(Μελίσσια), χρειάζεται προσπάθεια και πολιτική βούληση εφόσον το κτιριακό πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο.

Για να εφαρμοστεί η δημόσια υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στους Δήμους της περιοχής μας χρειάζεται ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών. Υπολογίζοντας κατά προσέγγιση ότι με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών/τριων σε σχέση με τα σημερινά φοιτούντα νήπια και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τουλάχιστον 39 αίθουσες διδασκαλίας συνολικά (15 στο Δήμο Αμαρουσίου, 10 στο Δήμο Κηφισιάς, 10 στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και 4 στο Δήμο Πεντέλης (Μελισσίων) για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των Δημόσιων Νηπιαγωγείων με τμήματα που να έχουν από 22 παιδιά και κάτω. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για την άμεση εφαρμογή της δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους παραπάνω Δήμους από το επόμενο σχολικό έτος 2020 – 2021. 

Αγαπητοί γονείς

Θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας, για τη διαχρονική αδιαφορία των Δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης & Πεντέλης (Μελισσίων) να κινηθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επίλυσης του χρόνιου κτιριακού προβλήματος της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Για την απόλυτη απροθυμία να εφαρμοστεί ο νόμος (4521/2018) για τη δίχρονη δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου. 

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε την ταύτισή μας με το κοινωνικό αίτημα να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά 0-4 χρόνων που οι γονείς τους το επιθυμούν σε δημόσιους/δημοτικούς δωρεάν παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς και τασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων στην Τ.Α. για προσλήψεις μόνιμων βρεφονηπιοκόμων και όλου του αναγκαίου για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών προσωπικού διεκδικώντας: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών και Δημόσιους Δωρεάν Βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά 0 – 4 ετών. 

Καλούμε σε συστράτευση τους Συλλόγους Γονέων και τις Ενώσεις Γονέων των Δήμων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας, όλες και όλους για την εφαρμογή της καθολικής δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους Δήμους της περιοχής μας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα είναι μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, τομή για την επέκταση της δημόσιας εκπαίδευσης, και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την εφαρμογή της. 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσει να τοποθετηθούν όλοι οι Δήμοι της περιοχής μας και όλες οι δημοτικές παρατάξεις (των αντίστοιχων Δήμων) πάνω στο κτιριακό πρόβλημα και να δεσμευτούν συγκεκριμένα για τη λύση του. 

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

  1. από το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Να σταλούν άμεσα οι απαιτούμενες αίθουσες (βαρέως τύπου) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Να δημοσιεύσει χρονοδιάγραμμα κάλυψης όλων των αναγκών. Να μην υπάρξει καμία άλλη εξαίρεση ή αναβολή εφαρμογής της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης,

  2. από τη Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμιση οργανικότητας Νηπιαγωγείων και συγκρότηση τμημάτων με 22 νήπια ανά τμήμα) ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών από το επόμενο σχολικό έτος,

  3. από τους Δήμους Αμαρουσίου – Κηφισιάς – Λυκόβρυσης & Πεύκης – Πεντέλης να μεριμνήσουν άμεσα για τις υλικοτεχνικές υποδομές και το κτιριακό (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης. Να δοθούν άμεσες λύσεις συνολικά στο κτιριακό με τοποθέτηση αιθουσών (βαρέως τύπου), ενοικίαση κατάλληλων χώρων, δέσμευση οικοπέδων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στα υπομνήματα που έχουμε καταθέσει στους Δήμους,

  4. από την ΚΤΥΠ να δημοσιεύσει άμεσα χρονοδιάγραμμα παράδοσης αιθουσών, καθώς και προγραμματισμό ανέγερσης νέων κτιριακών υποδομών,

  5. από την Περιφέρεια Αττικής να προβεί στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη δημιουργία Τεχνικής ομάδας ανά Δήμο, αποκλειστικά για την άμεση εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή,

  6. Το ΥΠΑΙΘ να επανιδρύσει άμεσα τον Ο. Σ. Κ. και να αφαιρέσει κάθε είδους αρμοδιότητα των Δήμων σε ό,τι αφορά το κτηριακό των Δημόσιων Σχολείων και Νηπιαγωγείων. 

  7. Δηλώνουμε από την πλευρά μας ότι θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα σταθερά στην κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης όλων των απαραίτητων μέτρων για να υλοποιηθεί ο θεσμός της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε όλη τη χώρα, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στη βάση της υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας νηπιαγωγών.

 

Για το Δ. Σ.

Η Πρόεδρος                          Ο Γραμματέας

Φωτεινή Καββαδία               Γ. Κοκκινομηλιώτης