Πεμ04182019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ04:34:59 PM

Τελευταία Νέα

Γ. Πιτσιλής: Τέλος η διερεύνηση της Λίστας ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Αδύνατη η αξιοποίησή της με δύο αποφάσεις του ΣτΕ

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γ. Πιτσιλής δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ έβαλαν τέλος στην αξιοποίηση της λίστας ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου, σύμφωνα με το ΣτΕ δεν μπορεί να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα έτη.

Διευκρίνησε ότι ο έλεγχος αφορά πλέον περιπτώσεις που από τη λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ προκύπτει διαφορά μεταξύ των ετών. Όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι εντωπίστηκαν μόλις 75. Για τις 71 από αυτές βγήκαν εντολές ενώ σε φάσεις ολοκλήρωσεις είναι οι 4. Ο ίδιος είπε ότι από την ΑΡΧΗ ταυτοποιήθηκαν περί τα 1727 ΑΦΜ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 για τα οποία έδινε συγκεκριμένες εντολές για ελέγχους ο οικονομικός εισαγγελέας. Μετά από αυτό το διάστημα η ΑΡΧΗ παρέλαβε το πλήρες πακέτο της λίστας στα οποία περιλαμβάνονταν επιπλέον 1228 ΑΦΜ για τα οποία δεν είχαν δοθεί εντολές ελέγχου.

Μετά τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ η αξιοποίηση της λίστας κατέστη αδύνατη εκτός από τις περιπτώσεις που προέκυπτε μεγάλη διαφορα στα φορολογικά έτη. Πρόκειται για τις παραπάνω αναφερόμενες 75 περιπτώσεις.

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι για τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας έχει βγει εντολή για 629 ΑΦΜ εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί 500 υποθέσεις, ενώ υπάρχουν 178 ΑΦΜ ακόμα τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγηση και άλλων πληροφοριών, καθώς και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφια για έλεγχο προσεχώς. Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807. Τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στον οικονομικό εισαγγελέα.

Για 298 ΑΦΜ δεν υπήρχε καμία πληροφορία και ο κ. Πιτσιλής σημείωσε: «Απ’ ότι ξέρω, το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».