Πεμ02212019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ08:04:11 PM

Τελευταία Νέα

Aρχαία σημαντικά ευρήματα στον Ι.Ν ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Οι εργασίες ανάπλασης του περιβόλου του Ι.Ν αποκάλυψαν αρχαία σημαντικά ευρήματα διαφορετικών αρχαιολογικών περιόδων

Συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου από 2. Ιουλίου 2018 απέκλεισαν το χώρο γύρω από το Ιερό Ναό και ξεκίνησαν τις εργασίες για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Η ανάπλαση του δαπέδου αφορά τον εντοιχισμένο περίγυρο του Ιερού Ναού, επιφάνειας 200 τετρ. μέτρων.

  

 To σημείο όπου βρισκόταν η εξέδρα. Κατά την εκσκαφή της αποκαλύφθηκαν τα αρχαία ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της εκσκαφής και απομάκρυνσης της εξέδρας νοτίως του Ναού και εντός του εντοιχισμένου περιφραγμένου χώρου, βρέθηκαν αρκετά αρχαία αντικείμενα τα οποία χαρακτηρίστηκαν σημαντικότατα από την αρμόδια Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τα ευρήματα σχετίζονται με διάφορες αρχαιολογικές περιόδους. Μετά την καταγραφή τους απομακρύνθηκαν από το χώρο του Ναού προς τις εγκαταστάσεις της αρμόδιας Εφορείας, για τις περαιτέρω διαδικασίες, ώστε να αξιολογηθούν ανάλογα και να εκτεθούν σε Μουσείο.

Είναι γνωστό ότι ο Ιερός Ναός της Παναγίας Νερατζιώτισσας κτίστηκε πάνω στα ερείπια του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Κάποια αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος είναι εντοιχισμένα στον Ναό της Παναγιάς.

Τα ευρήματα, όπως μας έγινε γνωστό, είχαν χρησιμοποιηθεί ως μπάζα για την κατασκευή της εξέδρας που χρησιμοποιείτο κυρίως στη γιορτή της Ανάστασης.

Τα υλικά ανάπλασης του περιβόλου είναι δωρεά της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ, ενώ η κατασκευή του δαπέδου θα γίνει από συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου.

Μέρος από την αφαίρεση του δαπέδου μπροστά από την είσοδο του Ι.Ν

Και επειδή πολίτες εκφράζουν την εύλογη ανησυχία τους για το αν θα συνάδει το εσωτερικό και κυρίως το εξωτερικό του Ναού αρχιτεκτονικά με το υπό επίστρωση δάπεδο του περιβόλου, τονίζεται ότι το σχέδιο επίστρωσης αλλά και το υλικό τελεί υπό την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Το απαράδεκτο τοιχίο από μπετόν που περιβάλλει το Ναό θα επιστρωθεί από αντίστοιχο υλικό εναρμονισμένο με τη συνολική εξωτερική εικόνα της Παναγίας Νερατζιώτισσας.

Ο ιστορικός Ναός της Παναγίας που η ανέγερσή του τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα (κατ'άλλους τον 9ο αιώνα) τους τελευταίους καιρούς γνωρίζει ημέρες δόξας Θεού. Ιδιαίτερα σημειώνουμε ότι πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία καθημερινά, όλες τις ημέρες του έτους.

Γιάννης Μπολέτης