Παρ02222019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ07:52:22 PM

Τελευταία Νέα

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ 10.119 ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Ποια ακίνητα είναι στο Μαρούσι. Κομμάτια του Δάσους Συγγρού ανάμεσα τους

Η για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο λεγόμενο Υπερταμείο,  είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες των μνημονιακών επιπτώσεων και της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εκχωρείται ακόμα και η ιστορική μας κληρονομιά με την παραχώρηση ακόμα και αρχαιολογικών χώρων ή και ιστορικών μνημείων.

Το Υπερταμείο (Ε.Ε.ΣΥ.Π .) «δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα…λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας… για 99 χρόνια,  ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό με μακροπρόθεσμη προοπτική στην επίτευξη των αποτελεσμάτων της». Σκοπός της Ε.Ε.ΣΥ.Π. είναι να «ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων.» 

Με Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1997/9-6-2017, ο Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε ότι: «Συγκροτούμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Γ.Γ.Δ.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Ομάδα Εργασίας για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της Γ.Γ.Δ.Π. ακινήτων, που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει, και ορίζουμε τα μέλη της ως εξής…».

Η Ομάδα Εργασίας αυτή σε εφαρμογή του νόμου 4389/2016 εντόπισε τα 10119 ακίνητα. Ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, δημόσια κτίρια, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι και ποιος ξέρει πόσα ακόμα.

Η Διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, τα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Είναι δε  χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα βρίσκονται και 163 ακίνητα εντός του Δήμου Αμαρουσίου με  α/α 619 έως και 781. Τα κυριότερα από αυτά αναφέρονται στο τέλος του δελτίου μας.

Η μεταφορά αυτών των ακινήτων στο Υπερταμείο περικλείει τον άμεσο κίνδυνο εκποίησης τους και τελικά οικοδόμησης τους, επιδεινώνοντας την ήδη κορεσμένη πολεοδομικά και κυκλοφοριακά κατάσταση της πόλης.

Το πάγιο αίτημα της πόλης για παραχώρηση στο Δήμο των δημόσιων εκτάσεων για δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη θυσιάζεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειστές.

Ο λαός του Μαρουσιού πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να ακυρώσει την πώληση σε ιδιώτες της δημόσιας γης της πόλης, όπως έγινε με το ΧΕΥ της Νερατζιώτισσας που πωλήθηκε στο 1/3 της αξίας του τον Ιούλιο του 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή να αντιδράσει άμεσα όπως δεσμεύτηκε στην τελευταία (2-10-2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ακυρωθεί η μεταβίβαση ζωτικών δημόσιων χώρων στο Υπερταμείο και την πώληση τους σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΔΑΣΗ, Η ΠΟΛΗ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ & ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ

ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Το σύνολο των ακινήτων που μεταφέρονται στο Υπερταμείο είναι 163. Μεταξύ αυτών φέρεται να περιλαμβάνονται τα παρακάτω

 1. ΧΕΥ ΚΥΜΗΣ

 2. ΧΕΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 3. ΔΑΣΟΣ ΜΙΜΗΚΟΠΟΥΛΟΥ

 4. ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΡΕΛΑ

 5. ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΣΒΟ (Οδός Ερεσού)

 6. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ. Η ΜΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

 7. ΠΑΡΑΡΕΜΑΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΣΒΟ, ΒΟΡΡΕ (84 γεωτεμάχια), ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

 8. ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ

 9. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΟΑΚΑ (ΚΥΜΗΣ, ΣΠ. ΛΟΥΗ)

 10. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΚΛΗΣΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

 11. ΟΛΟΣ Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Δεν είναι σαφές αν μεταφέρεται και ο χώρος της ΣΕΛΕΤΕ