Κυρ08252019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ01:20:51 AM

Back Βρίσκεστε εδώ: ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΡΟΥΣΙ Τοποθέτηση της Δ. Κρεκούγια στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» ΜΑΡΟΥΣΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ

Τοποθέτηση της Δ. Κρεκούγια στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» ΜΑΡΟΥΣΙ

Η τοποθέτησή  μου στην «εκλογοαπολογιστική», όπως ονομάστηκε, Συνέλευση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ», δεν αφορά στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν θα είχε νόημα άλλωστε κάτι τέτοιο. Απευθύνεται στο ΔΣ που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές. Που θα έχει την ευτυχία να έχει και μέλη αναπληρωματικά, τέσσερα «τον αριθμό». Από μόνο του αυτό δείχνει, κατά τη γνώμη μου, το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα για το Σύλλογο αυτό, που, όπως ακούω, με συγκίνηση, από εκπροσώπους άλλων συλλόγων, υπήρξε κάποτε, σε καλύτερες βέβαια για τη χώρα μας εποχές,  σύλλογος- πρότυπο και συχνότατα «μπροστάρης». Σε κοινούς αγώνες συνήθως με τους άλλους συλλόγους της πόλης μας.

Τα δίσεκτα χρόνια σήμερα, για τη χώρα και την πόλη μας, δείχνουν να έχουν περάσει. (Ευελπιστούμε τουλάχιστον).  Στο Κέντρο της πόλης μας όμως - και σ’ ολόκληρη άλλωστε την πόλη του Αμαρουσίου - τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί. Θα είναι δύσκολο λοιπόν  το έργο του νέου ΔΣ και χρειάζεται πυξίδα και σωστό προσανατολισμό. Προσωπικά, ως Επίτιμη Πρόεδρος αυτού του συλλόγου αλλά και ως το βασικό ιδρυτικό του μέλος, αισθάνομαι πως έχω χρέος να επισημάνω κάποια πράγματα:

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, κατά τη γνώμη μου, είναι να εστιάσει το νέο  Διοικητικό Συμβούλιο στον τρόπο λειτουργίας του. Ένα τρόπο λειτουργίας, όχι «κατ’επίφαση», αλλά βαθιά δημοκρατικό.

Τί σημαίνει «δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας;»

Πιστή, πρώτα-πρώτα, τήρηση αυτών που ορίζει το Καταστατικό του Συλλόγου, πράγμα που αποτελεί ευθύνη όλων των μελών του ΔΣ. (Δεν νοείται μέλος του ΔΣ που να μη ζητά και να μην έχει  το Καταστατικό του Συλλόγου). Αλλιώς, λειτουργεί, αναπόφευκτα, ο σύλλογος, όπως αρέσει σ’αυτόν που θα αναδειχθεί ισχυρός. Δε μιλάμε όμως για δημοκρατία, σ’αυτήν την περίπτωση, αλλά για «δίκαιο του ισχυροτέρου»

Δεν μπορεί έπειτα η γνώμη ενός να αποτελεί και  απόφαση ολόκληρου του ΔΣ. Οι αποφάσεις οφείλουν να λαμβάνονται κατόπιν διαλόγου, έκφρασης της γνώμης ελεύθερης ( χωρίς ειρωνεία και προσβολές ) όσο γίνεται περισσότερων. Οι ορθότερες αποφάσεις, μην το ξεχνάμε, είναι οι συνθετικές αποφάσεις, αυτές που ενέχουν στοιχεία δηλαδή, από όσο γίνεται περισσότερες απόψεις. Και είναι αυτονόητο πως εμπεριέχεται στις αποφάσεις και ο τρόπος εφαρμογής τους.  (Αλλιώς, δεν έχει νόημα να λαμβάνονται αποφάσεις) Και πως η ευθύνη της εφαρμογής τους δεν βαρύνει μόνο τον πρόεδρο. (Τα μέλη του ΔΣ είναι όλα ισότιμα, σύμφωνα με το Καταστατικό. Είναι επομένως και απολύτως συνυπεύθυνα)

Σε ένα σύλλογο που λειτουργεί δημοκρατικά, εξάλλου, αξιοποιούνται όλα τα μέλη του ΔΣ.  Το καθένα βέβαια ανάλογα με τις ικανότητες, τις κλίσεις, τα ταλέντα και τις δυνατότητές του (το χρόνο, ας πούμε που μπορεί να διαθέσει).  Και το ΔΣ που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές θα έχει, όπως είπαμε, και μέλη αναπληρωματικά. Που θα πρέπει να αξιοποιηθούν και αυτά,  όσο γίνεται περισσότερο. Είναι ωστόσο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, σε κάθε τομέα ή σε κάθε εκδήλωση, ένας, ο πιο ειδικός, κάθε φορά, να αναλαμβάνει το συντονισμό και να έχει  την ευθύνη. Γιατί «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι», ως γνωστόν, «αργεί να ξημερώσει»

Ένας σύλλογος δημοκρατικός, τέλος, δίνει σε όλα του τα μέλη την ευκαιρία να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να συμμετάσχουν και να δραστηριοποιηθούν. Αλλιώς τα μέλη χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σύλλογο. Γι’αυτό και χρειάζεται  ο Σύλλογος να έχει δραστηριότητα πολυσχιδή, που να ανταποκρίνεται σε όλων των μελών (και των νεότερων και των μεγαλύτερων σε ηλικία, ας πούμε) τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα. Το Περιβάλλον μας άλλωστε (αφού είναι σύλλογος περιβαλλοντικός η ΚΑΣΤΑΛΙΑ ) δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Είναι όλα  όσα μας περιβάλλουν, γενικά. Είναι και οι άνθρωποι, το έμψυχο περιβάλλον μας. Με την «κουλτούρα», τη νοοτροπία, την ψυχολογία τους.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή, πιστεύω, είναι η σχέση του Συλλόγου με τους άλλους συλλόγους της πόλης μας.  Ένας σύλλογος του Κέντρου βέβαια, όπως είναι η ΚΑΣΤΑΛΙΑ (και είναι ο μοναδικός σύλλογος του Κέντρου του Αμαρουσίου) δεν μπορεί παρά να εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στα προβλήματα και στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του. Δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για τη μεταφορά, ας πούμε, του «Καζίνο» της Πάρνηθας και να αδιαφορεί παράλληλα για το περίφημο «πάρκιν» του Σταθμού, για την κατάντια των πλατειών του Κέντρου, για προβλήματα χρόνια, όπως η διαμπερής κυκλοφορία και η συνακόλουθη ρύπανση, για τη δημοτική συγκοινωνία που τα λεωφορεία της συμβάλλουν τα μέγιστα σ’αυτήν, για την ελεγχόμενη στάθμευση που θα μας ξαναπροκύψει σε λίγο. Δεν μπορεί όμως και να είναι αποκομμένος ο Σύλλογος του Κέντρου από τα προβλήματα που απασχολούν τους άλλους συλλόγους της πόλης. Γιατί τίποτε ουσιαστικό δε γίνεται χωρίς τη συνεργασία των συλλόγων. Γιατί τους αγώνες του  τους πιο αποτελεσματικούς, ο Σύλλογός μας, τους έδωσε μαζί με τους άλλους συλλόγους της πόλης μας. Και η παράδοσή αυτή επιβάλλεται να συνεχιστεί.

Τελειώνοντας θα αναφερθώ σε ένα θέμα πολύ σημαντικό κι αυτό, κατά τη γνώμη μου. Στη σχέση του Συλλόγου μας με τα κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις.

Τη σχέση με τα κόμματα την καθορίζει σαφώς το Καταστατικό του Συλλόγου. Ένα μέλος διαγράφεται από το Σωματείο «όταν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Σωματείο για κομματικούς σκοπούς ή επιδιώκει εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων» ( άρθρο 8, παραγραφος 2δ)

Στις δημοτικές παρατάξεις δεν αναφέρεται ξεχωριστά το Καταστατικό. Αναφέρει όμως στο άρθρο 3 για «επιβαλλόμενες συνεργασίες με ευρύτερες ενώσεις και με τις Δημοτικές και τις κρατικές Αρχές για την προώθηση των συμφερόντων του Συλλόγου».  Επιβάλλεται συνεργασία λοιπόν τόσο με τη Δημοτική Αρχή όσο και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.( Αρκεί βέβαια να διατίθενται αυτές να συνεργασθούν). Για την προώθηση των συμφερόντων του Συλλόγου, όμως. Όχι για την προώθηση των συμφερόντων των παρατάξεων!

15  Απριλίου 2019

Δήμητρα Κρεκούκια